Účinek pleťové masky prodloužím, když ji nechám působit delší dobu
Takto pleťové masky nefungují. U většiny domácích pleťových masek není příliš velký problém, pokud jejich působení oproti doporučované době trochu prodloužíte. Jejich účinek tím ale nijak výrazněji neposílíte.
Při užívání zakoupených masek své pleti můžete naopak výraznějším prodloužením doby působení ublížit. Pleť totiž většinu příznivých látek dokáže vstřebat během 30 minut působení masky, především, pokud jde o hydratační látky. Při delší době působení může maska vést k uzavření pórů. Proto vždy pečlivě čtěte příbalové letáky a držte se instrukcí.
Čím více přípravků proti vráskám použijete, tím více jich zmizí
Tomuto mýtu nevěřte. Kvalitní přípravky proti vráskám se především zaměřují na doplňování látek, které napomáhají s vráskami bojovat a zabraňovat jejich vzniku. Například kyselina hyaluronová na sebe váže vodu, tím hydratuje pleť a navíc podporuje tvorbu kolagenu.
Ani výběr kvalitních složek kosmetických přípravků ale ještě nemusí znamenat automatický úspěch v boji proti vráskám. Zajímat by vás měla i kvalita aktivních složek kosmetiky. Zmiňovaná kyselina hyaluronová má totiž odlišné účinky podle velikosti svých molekul.
Pokud máte problémy s kůží, nevystačíte si s návštěvou u praktického doktora
To je pravda. Hodně lidí s kožním onemocněním ale tento fakt nebere v potaz a kožní onemocnění ignorují.
Řešení problémů s pletí sice můžete podpořit i vlastní snahou, například zahrnutím kůži prospěšných vitamínů do vašeho jídelníčku, ale důležitá je v případě problémů i návštěva specialisty na kožní problémy.
Některé druhy jídla způsobují akné
Není tomu tak. Žádné jídlo vznik akné nezpůsobuje. Akné je primárně genetická záležitost. Je ale pravda, že některé potraviny mohou stav vaší pleti výrazně zlepšit nebo naopak zhoršit.
Především kvůli potravinám s vysokým množstvím cukru a vyšším glykemickým indexem (toto číslo řadí sacharidy podle rychlosti glykemické odezvy – tedy podle rychlosti uvolnění inzulinu ze slinivky do krve) stoupá hladina cukru v krvi. Tím se zvyšují hormonální výkyvy i riziko tvorby zánětů.